Thuiswerken met een stille computer

Op Tweakers.net las ik een artikel over het stiller maken van een pc.
Het is geschreven in een tijd dat thuiswerken een praktijk van alledag is. Een stille computer draagt dan zeker bij aan het werkplezier.
Hieronder vindt u een samenvatting van de mogelijkheden tot beheersing van het geluid. Een link naar het hele artikel vindt u onder aan de pagina.

U kunt ons natuurlijk ook altijd om hulp vragen bij het uitvoeren van de tips.

Softwarematig ingrijpen via het bios

Ventilatoren in de computer regelen de koeling van belangrijke componenten, zoals de processor. Hoe harder er gekoeld wordt des te hoger zal de geluidsproductie zijn.  Via het bios (BIOS staat voor Basic Input Output System. Het is een systeem dat communicatie tussen het besturingssysteem op de computer en de hardware van de computer mogelijk maakt) zijn de instellingen voor de koeling te regelen. Bij de meeste moederborden gaat dat via een Smart functionaliteit, maar ook kan er soms handmatig ingegrepen worden. Per fabrikant verschillende de methodes. Via de handleiding van het moederbord kun je erachter komen hoe je in het bios moet komen en hoe de instellingen aangepast kunnen worden.

De processorkoeler upgraden

De meeste processoren worden met een standaard processorkoeler geleverd die aan alle eisen voldoet. Dat wil echter niet zeggen dat het ook meteen de stilste koeler is. Over het algemeen kan men zeggen dat de diameter van de ventilator bepalend is. Een grotere ventilator kan bij hetzelfde aantal omwentelingen meer lucht verplaatsen en dus meer koelen. Meestal zijn de grotere ventilatoren ook stiller. Daardoor kan er door vervanging van de standaardkoeler vaak veel geluidswinst worden behaald.

De videokaart en casefans stiller maken

De ventilatoren van de videokaart zullen meestal pas aanslaan als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt. Ook hier is aanpassing mogelijk. Hiervoor wordt het programma MSI Afterburner gebruikt.
De ventilatoren in de behuizing moeten zorgen voor een goede luchtstroom langs de verschillende componenten. Koude lucht moet worden aangetrokken en warme lucht afgevoerd. Ook deze ventilatoren kunnen via het bios ingeregeld worden. En net als bij de processorkoeler kunnen ze vervangen worden door grotere en stillere exemplaren.

Hier vindt u het volledige artikel op Tweakers

22-4-2020, Jan Straatman

Share this post:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *