Maatregelen tegen tegen spam, virussen e.d.

spam bestrijden
De computer is besmet met spam, een virus of andere kwaadaardige software. Hoe kan dat en wat kan er aan gedaan worden?! 

Het antwoord is dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Het kan zijn dat Windows besmet raakt met een virus omdat u per ongeluk een verdachte email heeft geopend. Of tijdens het surfen op internet heeft u op een misleidende button (link) geklikt, waardoor er ongevraagd spam of bloatware wordt geïnstalleerd. Maar toch zijn de meeste virussen het gevolg van een gebrekkige beveiliging van uw computer.

Dit zijn voorbeelden van een gebrekkige beveiliging:
  • Windows is niet up-to-date. Het Windows besturingssysteem gebruikt Windows Update om gevonden veiligheidslekken te dichten. Is Windows Update uitgeschakeld of gaat er iets mis bij de installatie, dan loopt uw computer een veiligheidsrisico. Het belang van Windows Update wordt in dit bericht onderstreept.
  • Andere programma’s zijn niet up-to-date. Adobe Flash, Adobe Reader, JAVA en Silverlight zijn voorbeelden van programma’s die belangrijk zijn om specifieke documenten, films of websites te openen. Ook deze programma’s zijn gevoelig voor veiligheidslekken en moeten geupdate worden.
  • Er is geen of een verouderde virusscanner geïnstalleerd. Virusscanners houden bij welke programma’s en bestanden op uw computer binnenkomen. Wordt een bestand als verdacht aangemerkt, dan wordt het tegengehouden. Een ontbrekende of verouderde virusscanner vormt een ernstig veiligheidslek.
Het onderstaande kunt u zelf doen:
  • Neem de tijd om de computer de nieuwste updates te laten installeren. Veel mensen zijn ongeduldig en negeren de meldingen van Windows of andere programma’s over nieuwe updates.
  • Check regelmatig of de virusscanner de nieuwste virusdefinities installeert. Verleng het abonnement op tijd.
  • Als u naar nieuwe websites surft controleer dan of de URL (webadres) wel overeenkomt met het adres dat u verwacht.
  • Controleer of de mail geen verdachte links bevat. Als de afzender u niet bekend voorkomt moet u extra op uw hoede zijn.
Hoe weet u of uw computer vertraagd wordt door schadelijke software?
  • Als er ongevraagd een nieuwe Toolbar in de webbrowser verschijnt. Bekende toolbars zijn Babylon en Ask.
  • Als er op de achtergrond onnodige programma’s opgestart worden die uw computer langzamer maken heeft de computer last van Bloatware.
  • Als u zelf op zoek gaat naar programma’s die de computer kunnen versnellen loopt u de kans het Paard van Troje in huis te halen. Meestal maken deze programma’s niet waar wat ze beloven. Zeker als u de gratis versie installeert. Deze vertragen de computer enorm en wijzen u op honderden problemen in de computer. Het addertje onder het gras is dat u die problemen alleen kunt oplossen door de betaalde versie te kopen. En daar zat u nou net niet op te wachten. En als u de gratis versie dan probeert te verwijderen blijkt dat praktisch onmogelijk te zijn.
Share this post:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *